SK Benátky nad Jizerou
Redakce

„V Benátkách je starší, zkušenější tým se smyslem pro kombinaci, což je mi bližší i záživnější“, říká DANIEL DUCH.

Stal se jednou z benáteckých posil, která by měla pomoci týmu do vyšších pater divizních tabulky. Osmadvacetiletý záložník DANIEL DUCH tuto rolí plní. Dvakrát se zapsal do střelecké listiny, když vstřelil důležité góly na půdě královéhradecké Slavie či před vlastními diváky proti Čáslavi. Poměrně zkušený hráč přišel z divizních Neratovic, se kterými hrál také v horní polovině tabulky čtvrté nejvyšší fotbalové soutěže.

Do Benátek nad Jizerou jsi přišel v průběhu podzimní části sezóny z divizních Neratovic. Co stálo za tím, že jsi opustil Neratovice a posílil právě Benátky?
Hlavní trenér Staněk se mi ozval už před koncem minulé sezóny, že by o mě Benátky měly zájem, avšak v Neratovicích jsem měl za sebou vydařenou sezónu, takže jsem víceméně neměl důvod měnit angažmá. Se začátkem nového divizního ročníku nastaly v neratovickém klubu změny o sto osmdesát stupňů a více hráčů bylo nespokojených, takže jsem využil přestupové okno a domluvil se s Benátkami. Nešel jsem úplně do neznámého prostředí, protože je tu několik hráčů, se kterými jsem se potkával v mladoboleslavské mládeži a pod trenérem Staňkem jsem dříve působil právě v Neratovicích, což mi pomohlo v rozhodování. Za změnu jsem rád a už od začátku jsem tu spokojený.

V současné chvíli jsou Neratovice na třetím místě v divizní skupině B, Benátky jsou druhé ve skupině C. Mohl bys porovnat oba týmy?
V Neratovicích je hra založená spíše na běhání, soubojích a vnímal jsem to jako takovou bouchanou na náhodu, ale na většinu týmů to fungovalo, což odpovídá i postavení v tabulce. Naopak v Benátkách je starší, zkušenější tým se smyslem pro kombinaci, což je mi bližší i záživnější.

Hodnotit také můžeš i tyto dvě skupiny, která z nich se ti zdá kvalitnější nebo naopak vyrovnanější?
Určitě vyrovnanější je těžší skupina C. Odpovídají tomu i zápasy proti týmům ze spodku tabulky. Žádné utkání tu není jednoduché.

Jak se ti zatím v Benátkách líbí a jaké podmínky jsi tu našel?
Jak už jsem říkal, od příchodu do Benátek jsem velmi spokojený. Adaptace proběhla rychle a kabina s realizačním týmem mi sedla. Co se týká zázemí, Benátky patří spíše do vyšší soutěže. V rámci areálu máme k využití saunu, vířivku, posilovnu, masáže a hlavně krásné hřiště, což v divizi nebývá pravidlem. Také jsem nadšený z celkové atmosféry při zápasech. Lidé v Benátkách fotbalem více žijí, než jaké mám zkušenosti z jiných týmů.

V domácím utkání proti Čáslavi jsi vstřelil důležitý druhý gól. Poté ale přišlo zranění. Co tě trápí a kdy tě bude moci trenér Staněk využít na hřišti?
Za vítězný gól proti Čáslavi jsem opravdu šťastný a nazval bych ho takovou kuriozitou. Jsem ortodoxní levák a gól pravou nohou zpoza vápna je pro mě výjimečný. Z podzimního zápasu v Čáslavi jsem měl co napravovat, tam jsem totiž vyloženou šanci spálil. Bohužel následující týden jsem si obnovil zranění třísla, se kterým jsem laboroval už vloni. Nyní jsem v procesu rehabilitace a věřím, že minimálně dvě kola ještě stihnu. Rád bych pomohl týmu a hlavně si zahrál proti Ústí nad Orlicí. Máme jim co vracet a stále je o co hrát.

Přišel jsi tak o zápas proti Trutnovu, jehož jsi odchovancem a za nějž hraje tvůj bratr. Na trávníku jste se nepotkali ani v podzimní části. Mrzelo tě to moc, že jsi nemohl nastoupit proti týmu, v němž jsi s fotbalem začínal?
Opravdu mě mrzí, že jsem tento zápas musel vynechat, protože měla dorazit celá moje rodina. V Trutnově jsem vyrůstal a znám většinu kluků v jeho týmu, proto to byl pro mě důležitý zápas. I přesto, že máme s bráchou skvělý vztah, tak jsme do sebe neustále rýpali, že při společném střetu to jeden z nás odnese zraněním, bohužel v mém případě to bylo o týden dříve.

Benátky i přesto, že zápas zprvu nevypadal jednoznačně, nadělily Trutnovu pořádný debakl. Nelitoval jsi tvůj bývalý tým, v němž, jak jsi řekl, znáš spoustu kluků?
Už před zápasem jsem klukům říkal, že Trutnov je velmi kvalitní soupeř a nesmíme nic podcenit. Herním projevem patří mezi top týmy v divizi, ale nemají pro ně klasického zabijáka v útoku, který by rozhodoval zápasy. Odpovídalo tomu prvních pětatřicet minut, během kterých jsme mohli prohrávat klidně 0:3. Tentokrát v koncovce stálo štěstí na naší straně a po dvou inkasovaných gólech se domácí sesypali. Druhý poločas už byl téměř celý v naší režii. Litoval jsem hlavně bráchu, který hraje v obraně a druhý poločas ho tým nechal skoro samotného bránit naše útočné brejky, z nichž jsme trestali. Po zápase jsme si pak v kabině dělali legraci, že až přijdu k autu, budu ho mít na špalkách. Naštěstí se tak nestalo (smích).

Sdílet

Hlavní partneři