SK Benátky nad Jizerou
Redakce

Benátky se po šesti letech vrací do ČFL! Mařík: Je to zadostiučinění, kluci si postup zaslouží!

Na začátku jej čekala jedna milá povinnost. Před výkopem pátečního přátelského utkání ocenil slavného rodáka Jana Chramostu, který se vrátil do míst svých fotbalových začátků s prvoligovým Jabloncem. Pak už si předseda SK Benátky Marek Mařík mohl užívat fotbal bez nervů a stresu o mistrovské body. Navíc už několik dní stojí černé na bílém, že právě Benátky, jako nejlepší z týmů na druhých místech skončeného ročníku divize, nahradí o patro výš Přeštice, které přihlásily pouze čtvrtou nejvyšší soutěž. „Je to pro nás velké zadostiučinění,“ připomněl Marek Mařík v rozhovoru šest let starý sestup. Přesně tak dlouho se klub od Jizery snažil vyškrábat zpět.

Benátky jsou pár dní znovu třetiligové, co na to říkáte?
No, jsme nadšení. Samozřejmě po takové úspěšné sezoně, kdy jsme získali 73 bodů z devadesáti, tak i když jsme neskončili první, což jsme chtěli, tak je to pěkné a vážíme si toho. Samozřejmě víme, že to je velká výzva pro nás a budeme se moc snažit v té vyšší soutěži hrát důstojnou roli a nespadnout zase. I když víme, že to bude hodně těžké.

Představuje to pro klub i nějaké starosti v podobě posílení kádru, vylepšení zázemí?
Zázemí si myslíme, že máme jedno z nejlepších ve třetí lize. A samozřejmě je to spíš o tom posílit, nebo spíš udělat kádr kvalitnější, abychom tam hráli důstojnou roli.

Plánujete hodně říznout do kádru, který se o postup zasloužil, nebo tým má základ, který jenom oživíte?
Po těch dvou sezonách, kdy jsme se pohybovali na špici divize, si myslím, že tým má základ. Chtělo by to oživit třemi čtyřmi hráči, abychom měli adekvátní střídání a aby to bylo spíš do kvality.

Nakonec se vám vyplatilo jít po pozici druhého nejlepšího mužstva na druhých místech, když to nešlo z prvního...
Vyplatilo. Celou dobu jsme věděli, že se může stát cokoliv. A jestliže nás před šesti lety poslali administrativně dolů, tak teď jsme za odměnu dostali to, že zase administrativně postupujeme.

Cítíte zadostiučinění?
Ano, protože to byl na nás faul a dodnes to cítíme jako křivdu (Benátky sestoupily z ČFL jako třetí tým – se ziskem 41 bodů - kvůli nepřihlášení FK Olympia Praha do druhé ligy). Takže trochu to bereme, že by byla škoda toho nevyužít.

Na návrat jste si museli počkat několik sezon...
Je to šest let. Když vezmu i dvě sezony s covidem, pohybovali jsme se na čele. Co více vlastně v té divizi můžeme dosáhnout? Spoléhat na to, že budeme první, to by bylo hodně těžké, protože ty mančafty budou kvalitní. Zkusíme si vyšší soutěž. Kluci si to zaslouží.

Co stálo podle vás za tím, že se podařilo nasbírat druhý nejvyšší počet bodů ze všech divizních týmů?
Myslím si, že to je o tom, že jsme měli kolektiv, že jsme táhli jako parta a že jsme do každého zápasu šli, i když jsme někdy nebyli lepší, že jsme to utáhli vůlí a štěstím. A myslím si, že kluci to zvládli špičkově.

Dnešní zápas proti prvoligovému soupeři je pro vás taková třešnička na dortu?
Plno lidí už je na dovolených, plno dalších je zraněných, takže ne že by z toho kluci nebyli nadšení. Ale i kvůli Honzovi Chramostovi, který je odchovanec. Věříme, že jednou tady skončí. Tak jsme to udělali a vyhověli jsme. Je to třešnička na dortu. A vlastně jsme čekali, že dneska to bude oslava té ČFL, že si tu sedneme a zapijeme to.


Odkaz na článek z Deníku: Zde

Zdroj: Denik.cz
Autor: Luboš Kurzweil

Sdílet

Hlavní partneři